COPD

Wat is COPD?
COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. De afkorting van COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekten). Deze aandoeningen veroorzaken een (constante) vernauwing van de luchtwegen. Het is een ongeneeslijke ziekte (chronisch) waarvan de klachten zullen toenemen. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Chronische bronchitis:
Bij chronische bronchitis is het slijmvlies in de vertakkingen (bronchiën) van de luchtpijn naar de longen chronisch ontstoken. Hierdoor maakt het lichaam meer slijm aan wat ademhalen bemoeilijkt.

Longemfyseem:
Bij longemfyseem gaan langzaam de longblaasjes kapot. De longblaasjes zorgen ervoor dat er zuurstof in het bloed komt en de afvalstoffen kunnen worden uitgeademd. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit proces gaat en hoe benauwder iemand met longemfyseem wordt.

Symptomen:
– Kortademigheid
– Hoesten en opgeven van slijm
– Piepende of brommende ademhaling
– Benauwdheid
– Weinig spierkracht
– U wordt sneller kortademig en moe bij inspanning zoals fietsen en traplopen
– Weinig energie / algehele vermoeidheid

Waarom fysiotherapie?
Mensen met COPD hebben baat bij het op pijl houden van hun conditie en de kracht in hun lichaam. Bewegen is voor mensen met COPD niet altijd vanzelfsprekend door de klachten die zij ervaren. Samen met de fysiotherapeut worden de klachten, beperkingen en doelen in kaart gebracht tijdens een intakegesprek. Vervolgens wordt er een behandelplan, met eventueel een individueel oefenprogramma, opgesteld. Dit wordt afgestemd op de behoeften van de patiënt.

In onze praktijk is Laura Kanner werkzaam als COPD therapeut. 

Naast COPD zijn er tal van andere longproblemen waarmee wij kunnen helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor informatie of advies.