Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het bewegingsapparaat en het motorisch functioneren van kinderen van 0 tot 18 jaar. Zo kan een kind bijvoorbeeld problemen ervaren bij het meedoen aan dagelijkse activiteiten, schoolvaardigheden en/of sport. De meeste kinderen ontwikkelen hun zintuigen en motoriek “vanzelf”. Bij sommige kinderen is ondersteuning gewenst, hetzij omdat ze gewoon meer oefening nodig hebben, hetzij omdat ze met een beperking zo goed mogelijk uit de voeten moeten kunnen. Kinderfysiotherapie kan deze kinderen helpen zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Klachten waar wij o.a. een helpende hand bij kunnen bieden:

Kinderen van 0-2 jaar:
– Voorkeurshouding/afplatting van de schedel
– Overmatig strekken
– Asymmetrische houdingen
– Bewegingsonrust/veel huilen
– Vertraagde motorische ontwikkeling
– Billen schuiven
– Orthopedische problematiek
– Neurologische problematiek

Kinderen van 2-4 jaar:
– Bewegingsangst
– Veelvuldig vallen
– Afwijkend looppatroon
– Vertraagde motorische ontwikkeling

Kinderen van 4-12 jaar:
– Moeite met het aanleren van nieuwe motorische vaardigheden zoals zwemmen, fietsen etc.
– Moeite met fijne motoriek (kleuren, knippen, schrijven)
– Vaak vallen/struikelen
– Houdingsproblematiek
– Hoofdpijnklachten
– Faalangst m.b.t. bewegen
– Orthopedische klachten

Jongeren:
– Sportblessures
– Houdingsproblematiek
– Hoofdpijnklachten

Werkwijze:
De eerste behandeling duurt ongeveer 1 uur en bestaat uit een vraaggesprek, een lichamelijk onderzoek en wanneer nodig wordt er ook een motorische test afgenomen. De resultaten worden besproken en er wordt een passend behandelplan opgesteld.

De behandeling wordt spelenderwijs vormgegeven, hierbij wordt zowel op pedagogisch als didactisch vlak gekeken naar wat passend is voor het kind. Kinderen tot 1 jaar worden over het algemeen aan huis, in een voor hun veilige omgeving, behandeld.

Kinderfysiotherapie is opgenomen in het basispakket en wordt door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars vergoed.

In onze praktijk is Anne School werkzaam als kinderfysiotherapeut. Zij heeft in 2014 de Master Kinderfysiotherapie afgerond. Neem contact met ons op voor een afspraak of plan deze digitaal bij ons in.

 

Locatie Maxend: 

Op vrijdag is de kinderfysiotherapeut aanwezig op onze praktijklocatie in “de KanZ”, waar ook basisschool ‘t Maxend is gevestigd.

Adresgegevens:
Basisschool ‘t Maxend
Maxend 6
5388 GL Nistelrode

De praktijk is gevestigd bij BSO de Benjamin. Als u via de hoofdingang binnenkomt, gaat u direct linksaf, na de deur rechtsaf en u vindt ons aan de linkerzijde.